Cabrianes

Festes i tradicions populars


FESTES RELIGIOSES.


Les festes religioses han tingut un gran arrelament popular almenys fins fa uns quants anys. Al principi del segle passat ja hi ha constància de la festa de Corpus. La tradició era construir altars de fusta i boix amb catifes de flors. Actualment s'ha perdut.

Per Setmana Santa, fins a l'any 1970 es cantava la Passió pels carrers i cases de pagès. Durant els tres primers dies de la setmana es feia l'anomenat Salpàs, el mossèn i dos escolans passaven per totes les cases i les beneïen amb sal i aigua.

Les Missions es van celebrar tres cops a Cabrianes, els anys 1943, 1954 i 1965. Duraven deu dies i comprenien predicacions, visita al cementiri, viacrucis, cremada i judici del dimoni i processons. Un record de la Missió de l'any 1954 és la creu que hi ha al jardí de l'esglèsia.

El desembre de l'any 1954, com a culminació de l'Any Sant Marià, els joves d'Acció Catòlica del bisbat de Vic es van comprometre a encendre un foc al lloc més elevat del poble i a Cabrianes es va fer al serrat de Montcogul.

El 1950 s'organitzà una espècie de romeria que consistia a traslladar la Mare de Déu de Fàtima a tots el pobles del bisbat. A Cabrianes es va engalanar tot el poble.

També se celebra la benedicció dels animals per Sant Antoni i la Missa del Gall.


FESTES POPULARS.


A principis de segle la Festa Major se celebrava per Sant Ramon de Penyafort, patró de l’església, el 23 de gener. Però, com que a causa del fred, la data no era gaire avinent es va passar al tercer diumenge de setembre. Els actes principals de la festa eren la missa i el ball a l’envelat.


Des del 1976 de l’organització se n’encarrega una junta dins l’associació de veïns, que ha diversificat el programa amb cercaviles, balls, teatre, havaneres, sardanes, gimcana, joc del quinto, circ, màgia, futbol....

Des de 1983 es fa un homenatge a la gent gran dins els marc de les Festes de Primavera.

A finals de novembre es celebren les Festes de Tardor amb la programació del festival Test, sopar amb Tast musical i la Fira de Sant Llúcia.

Durant les festes de Nadal es programen concerts o teatre i per la vigília del dia 6 de gener ens visiten els Reis d'Orient per repartir regals per tots els nens de Cabrianes.
Contacte