Les caramelles són unes cançons populars típiques de la Catalunya Vella, del nord de la Nova i d'Andorra, que es canten per Pasqua per celebrar la bona nova de la resurrecció de Jesús, tot i que també tenen caràcter profà. Els intèrprets o 'caramellaires' són grups d'infants o d'adults que surten a cantar per cases i masies el Dissabte de Glòria al vespre o bé els matins del Diumenge i del Dilluns de Pasqua.
S'acompanyen d'instruments diversos; en el passat, recollien ous o diners que la gent els donava amb els quals feien un àpat col·lectiu, principalment ouades, el mateix dia, a la tarda, o uns quants dies més tard. El costum presenta nombroses variants: en alguns llocs els caramellaires dansaven entre cant i cant (al pla de Bages era típica la dansa dels cascavells), a Mallorca, les caramelles s'anomenen sales i a part d'ous i diners també es recapten panades.
A Cabrianes ja fa més de 120 anys que se celebren les caramelles, omplin els carrers i les places d'harmonia i alegria, on petits i grans canten i dansen amb joiosa resplendor als ulls.
Les últimes dècades s'han encarregat de les caramelles la Rosa Oller, la Neus Basany i l'Anna Riera.