Ruta PR

Ruta PR

imatge

imatge

El PR-C 136 és un itinerari circular que recorre Cabrianes per les zones boscoses que s’enfilen al serrat de Montcogul per acabar el recorregut per la zona planera de la riera de la Gavarresa.

El recorregut comença i acaba a Artés però transcorre, en la seva major part, per la zona de Cabrianes.

El PR-C 136 RUTA MONTCOGUL-LA GAVARRESA:

Km 0
Sortim de la Plaça Major, per l’anomenat Forat de la Pudor. Passem per sota del darrer arc de la muralla que queda dempeus i girem a l’esquerra, 100m més endavant girem a l’esquerra recte avall.

Km 0,4
Travessem la carretera B-431 i seguim recte avall (entrem al terme de Cabrianes).

KM 0,6
Travessem la riera de Malrubí i després girem a l’esquerra. Arribem a una zona de regadiu, ens desviem a la dreta pel que queda d’un camí de segle XI, que passa just a tocar del paller d’una granja. Seguim el camí fins al capdamunt. Anem seguint la senyalització .

Km 1,6
Just abans d’arribar a la carretera B-431, ens desviem a la dreta. Travessem la riera de Riu-sec, i anem a l’esquerra per sota el pont

Km 2
Arribem a una cruïlla, tirem recte per sota l’Eix transversal i anem a l’esquerra en direcció Fussimanya.

Km 2,1
Riera Gavarresa. Seguim la senyalització.

Km 3,8
Fussimanya. (link)

Aquest mas, anomenat de Fussimanya, és en realitat el mas de Roquesalbes, que va ser reconstruït el segle XVI, a tocar de la capella de fussimanya.

Si seguim recte aniríem a la font de la Llet (link)
Mare de déu de la Llet: Ermita del segle XVIII, on antigament les parteres invocaven la verge a fi de poder tenir suficient llet per poder criar els nounats. Just a sota de l’ermitot es troba la font de la llet, anomenada també de Fussimanya, en un ombrívol indret de l’obaga de Fussimanya, voltada d’arbres i amb taules de pedra.

Però girem a l’esquerra

Km 4,4
Pla de les Roques Albes. Vistes panoràmiques.

Km4,7
Trencant a l’esquerra, derivació al mirador de Roques Albes. El PR segueix recte. Mes endavant trobem una cruïlla i un trencant a l’esquerra i en els dos casos seguim recte.

Km 5,1
Coincidim amb el GR4 que seguirem durant uns 600 m

Km 5,7
Girem a l’esquerra i deixem el GR 4

Km 5,9
El camí segueix recte, però nosaltres hem de prendre un corriol a la nostra dreta, que ens portarà al cim del Montcogul.

Km 6,5
Cim del Montcogul (598m), on hi ha un llibre per poder-hi signar. El per baixa per un corriol. A uns 100 m, cruïlla de corriols: seguim pel de la dreta. 150 m més endavant girem a l’esquerra i avall. Després de recórrer 200 m més, prenem un camí ample a l’esquerra. Després deixem un corriol a l’esquerra i seguim recte.

Km 7
Deixem el camí ample i ens desviem per un corriol a l’esquerra. ÉS el camí de Sacrament, antic camí que usaven els de Fussimanya per anar a l Castell de Sallent. Seguim sempre recte.

Km 7,9
Enmig d’un revolt girem a l’esquerra i avall.

Km 8
Entrem al pla de Catius, on hi ha restes de construccions amb pedra. Uns 100 m més endavant deixem un camí a l’esquerra i 150 m després tornem a girar a l’esquerra passant pel costat d’una barraca de vinya.

Km 9,1
Tornem a trobar el GR 4, el seguim durant uns 150 m fins que trenquem a la dreta fins al Salt del Mateu.

Km 9,8
Salt del Mateu. Voregem el torrent i seguim el camí de la nostra dreta.

Km 10,2
Camí de la dreta. Entrem el pla de Cabrianes; ben bé davant nostre veiem Cabrianes i Montserrat i una mica més a l’esquerra el Montcau, i més a l’esquerra encara. Artés, anem en direcció a Cabrianes.

Km 11,2
Cabrianes. Travessem la carreter B-430 i seguim recte avall. 100 m més endavant girem a la dreta. Passem per darrera el carrer de Baix. Seguim els senyals del PR fins arribar a un polígon industrial Seguim a la dreta fins a una rotonda. Tombem a l’esquerra i seguim la paret d’un tancat d’una fàbrica en direcció al riu i en direcció al punt d’aguait d’ocells La Sínia (link a l’apartat la sínia de la Corbatera)

Km 12,7
A la dreta hi ha la caseta d’observació d’ocells.

Km 13,3
Estem a la zona de Protecció d’Espai d’Interès Natural la Corbatera. (link a l’apartat de la Corbatera) Més endavant arribem a una construcció. És una antiga sínia restaurada on es pot accedir per observar la fauna de l’entorn. Seguim recte en direcció a unes pinasses.

Km 13,8
Arribem a una rasa, la travessem i voregem un camp per la nostra dreta en direcció a les pinasses. 200m més endavant deixem un trencall a l’esquerra i seguim recte en paral·lel al riu Llobregat.

Km 14,3
Deixem el corriol i girem a la dreta per anar a passar per sota l’Eix Transversal.

Km 14,5
Cruïlla: el camí segueix a l’esquerra. A la dreta hi ha l’aiguabarreig del Llobregat i la Gavarresa. A uns 500 m trobem una cruïlla a l’esquerra, seguim rect4e. 400m més endavant trobem una cruïlla i prenem el camí de la dreta. Seguim la Gavarresa uns 500 m i girem a la dreta per travessar-la. Anem en diagonal cap a l’esquerra fins a trobar un corriol a peu d’un camp, l’antic camí ral.

Km 16,7
Travessem una rasa i seguim recte. A la dreta hi ha un camí que va a les Torres, antiga residència dels bisbes de Vic. 200 m més endavant trobem una cruïlla, seguim recte i en uns 400 m deixem un camí a la dreta.

Km 17,8
Arribem al mas Canet, anem recte i a la dreta, pel camí que voreja la finca.

Km 18
Travessem la carretera i seguim recte. Anem seguint el camí principal

Km 18,8
Travessem la riera de Malrubí i la seguim en paral•lel

Km 19,2
Molí de les Ferreres. Girem a la dreta cap a la riera de Malrubí. Havent travessat la riera, girem a la dreta i ens enfilem per un corriol.

Km 19,5
Arribem a un carrer de la vila d’Artés, i fins a la Plaça Major de la vila.

imatge

imatge